İnsanlığın ve dolayısı ile dünyamızın geleceği için bireyler olarak hepimizin yapabileceği çok şeyler var aslında. Başlangıç olarak bunları deneyebilirsiniz.
1- Kağıt ve plastik torbaları hayatınızdan çıkarın. Yanınızda hep çok kullanımlı doğa dostu bir çanta taşıyın ve zaman içinde bunun evden çıkarken anahtarlarınızı yanınıza almanız kadar doğal bir refleks olacağını fark edeceksiniz. Geçen sene içinde kullanılan 88.5 milyar naylon torbanın yapımında 12 milyon varil petrol kullanılmış. Kağıt torbaların yapımında da bunun dört katı enerji harcanıyor.
2- Aylık faturalarınızı e-faturaya çevirin. İçinden çıkan “özel indirimler/kampanyalar” ve zarflar gibi çöplerden kurtulup karbon ayak izinizi azaltmış olursunuz.
3- Postanıza gelen gereksiz kataloglardan kurtulun. Her sene dünyada tüketicilere ortalama 20 milyar katalog gönderiliyor. Bu katalogların yapımında 53 milyon ağaç ve 210 milyar litre su kullanıldığını biliyor muydunuz?
4- Evinizden birşeyi atmadan önce başka bir iş için kullanıp kullanamayacağınızı gözden geçirin veya bir başkasının işine yarayabilir mi diye düşünün.
5- Elinizden geldiğince geri dönüşüme katkıda bulunun. Geri dönüşüm kutuları evinizden uzak bile olsa bunu yapmaya değdiğini unutmayın.
6- Eğer mümkünse kompost yapmaya başlayın, bunun sayesinde bedavadan gübre de elde etmiş olursunuz.
7- Ağaç dikin. Eğer varsa bahçenize, yolunuzun kenarına veya ağaç dikme kampanyalarından birine katılın.
8- 1 litrelik plastik su şişesi yapabilmek için 26 şişe su harcandığını ve bunu yaparak 25 litre yeraltı suyumuzu kirlettiğini biliyor muydunuz? Plastikte su almaktan kaçının. Suyunuzu çelikten veya aluminyumdan yapılmış su kaplarında taşıyın. İlle de plastikte su almanız gerekti ise şişenin altında 3, 6, 7 sayıları sağlığınıza zararlıdır, en azından 1, 2, 4 ve 5 sayılı plastiklerden kullanın.
9- Eğer evinizi veya iş yerinizi boyatacaksanız iç mekanlarınıza mutlaka Uçucu Organik Bileşenli boyaları tercih edin.
10- Elektrikli su ısıtıcısı kullanın, çünkü ocak üstü ısıtıcılardan daha az enerji harcar. Eğer plastikte kaynayan su ile ilgili kaygılarınız varsa piyasada bir çok paslanmaz çelik elektrikli su ısıtıcıları da bulunuyor.
11- Çamaşırlarınızda kullandığınız klasik deterjanlardan vazgeçin. Günümüzde kullanılmaya başlanan doğal deterjanlar artık daha düşük dereceli suda bile temizleme özelliklerine sahipler. Bitkisel, konstantre ve biyolojik ayrışabilir deterjanlar kullanmaya özen gösterin.
12- Çamaşırlarınızı iyi temzileyebilmek için sıcak suya ihtiyacınız olmadığını biliyor muydunuz? Kullanılan enerjinin %10’u makine motoru için, %90’ı ise suyu ısıtmak için harcanır. Makine ayarlarınızı gözden geçirin. Çok ağır kirli olmadığı sürece çamaşırlarınızı gönül rahatlığı ile soğuk suda yıkayabilirsiniz.
13- Kurutma makinesi, buzdolabından sonra evde en çok enerji harcayan ev eşyasıdır. Elektrikli kurutma makinesi kullanıyorsanız, biriken havları her kurutmadan sonra temizlemekte ve her kurutmada makineyi tam doldurmakta fayda var. Ağır kumaşları ve hafif kumaşları ayrı ayrı kurtun. Ve unutmayın ki en çok enerji sarfiyatını önleyebileceğiniz yol, güneşte ve temiz havada kurutmak olacaktır. Aynı zamanda katlanabilir askıları da tercih edebilirsiniz
14- Eğer evinize yeni elektronik eşya alacaksanız Energy Star model olmalarına özen gösterin. Uzun vadede faturalaranızdan size kazanç sağlatacaklarından emin olabilirsiniz.
15- Eğer bahçeniz varsa yağmur sularından faydalanmanın yollarını arayın. Hatta kışın yağan karı toplayıp eriterek iç mekan bitkilerinizi bu şekilde sulayabilirsiniz. Bitkilerinize de faydası olacağını bilin.
16- Gideceğiniz yer yürüyerek 30 dakikadan kısa ir mesafede ise yürümeyi tercih edin. Hem kendinize hem de çevreye iyilik etmiş olursunuz.
17- Toplu taşıma araçlarını kullanın.
18- Bu kocaman şehirde trafik bazen insanı delirtecek noktaya getirebiliyor. Bisiklet kullanın.
19- En azından haftanın bir günü (etsiz Pazartesi) vejeteryan olun. Hayvancılık endüstrisi sera gazı salınımında çok büyük bir rol oynar.
20- Organik beslenin.
21- Gereksiz paketlenmiş sebze ve meyveler almayın. Ve eğer mutlaka almak istiyorsanız üreticilere bir e-mail yazarak gereksiz paketlemelerden rahatsız olduğunuzu belirtebilirsiniz. (genelde böyle bir e-maili yazarken sizinle aynı fikirde olan minimum 50 kişinin imzası/adı olması sonuç almak adına daha etkili olabiliyor)
22- Yeriniz el verdiğince kendi meyvenizi, sebzenizi ve baharatlarınızı yetiştirin.
23- Kıyatfetlerinizde doğal olanları tercih edin, pamuk, keten ve yün vazgeçilmezleriniz olabilir.
24- Doğal kozmetikleri tercih edin. İçerikler listesine göz gezdirirken kimyasal isimler varsa uzak durun, Latice isimler genelde bitkisel içeriklerdir ve zararları yoktur.
25- Alışveriş merkezine gitmeden önce ikinci el dükkanlarında dolaşın, genelde beğenebileceğiniz şeyler bulabilirsiniz.